Sunday, December 29, 2013

Šokolaadi-toorjuustukook kirssidega

Jõululaupäevaks tahaks ju ikka midagi erilist, pidulikumat teha. Minu silme läbi selline rikkalik, šokolaadine ja kirssidega kook seda kindlasti on. Valmistamine iseenesest lihtne, ei midagi keerulist. :) Kasutasin põhjal paar päeva varem valmistatud mandli-šokolaadi küpsiseid, kuid vabalt võib kasutada igasuguseid muid šokolaadimaitselisi varinate. Rammus ahvatlus, kuid tavaliselt ühest tummisest tükist piisab..


Küpsiseid on lihtne purustada näiteks köögikombainis või siis kilekotis - rulli tainarulliga peeneks. Suru küpsisepuru alati tugevalt ja tihedalt vormi põhja, muidu kipub see hiljem lagunema või täidisega segunema ning vormi valikul peaks vaatama eelkõige toorjuustu (ka kohupiima, hapukoore) kogust, näiteks 800 g kogumahu juures kasutaksin veel 24 või siis äärmisel juhul 26 cm vormi. 28 sentimeetrise vormi puhul jääks kook liiga madal. Vorm peaks olema kindlasti lahtikäiv. :) Aseta põhi alati täidise valmistamise ajaks külma - lõpptulemus jääb krõbedam.
Kuna toorjuustu koogid kipuvad pealt praegunema, on tark asetada ahju kuumakindel nõu veega ja peale koogi valmimist veel pikka aega ahjus jahtuda lasta. 


 

Põhi:

180 g šokolaadi- või kakaoküpsiseid
50 g sulanud šokolaadi
75 g võid

Kate:

300 g sulatatud ja nõrutatud või kompotikirsse
400 g toasooja toorjuustu
250 g kakaomaitselist kohupiimapastat
150 g hapukoort
200 g tumedat šokolaadi
175 g suhkrut 
1 spl tärklist
1 spl kakaod
4 muna

1. Purusta noa külje või köögikombainiga küpsised ja sega sulatatud või ja šokolaadiga. Suru segu lahtikäiva vormi põhjale ja pane külma.
2. Sulata šokolaad vesivannil ja sega toasoe toorjuust suhkruga. Lisa ükshaaval munad, hapukoor. kohupiim, kakao ja sulatatud šokolaad. Sega täidisesse ettevaatlikult tärklisega segatud kirsid.
3. Võta põhi külmast ja vala täidis põhjale. Pane ahju ja kuumakindel kausike veega ja küpseta kooki ahju keskosas 200 kraadi juured10 minutit, seejärel lase koogil 110 kraadi käes 35 minutit edasi küpseda. Lülita ahi välja, ära mingil juhul ahjuust ava ning jäta niimoodi kook tunniks ajaks seisma. Seejärel pane pajakinnas või lusikas  ahjuukse vahele ning jäta kook veel tunniks ahju. Seejärel lõika kook vormi äärtest lahti ja enne külmikusse panemist hoia kooki veel 3 tundi toatemperatuuril.
4. Hoia kooki enne serveerimist külmas. Enne serveerimist tõsta kook pool tundi varem välja.



2 comments:

  1. Tere Laura! Väga ilus blogi on Sul ja retseptid on täpselt minu maitsemeeltele! Ootan uusi põnevaid retseptikatsetusi!

    ReplyDelete
  2. Aitäh, Marit! Seda on väga, väga tore kuulda! Uute retseptideni! :)

    ReplyDelete