Tahtsin veidi rääkida ka jahudest, mida küpsetistes kasutan. Olen saanud mitmeid kirju murelikelt lugejatelt, kes tahavad teada, kas nad peavad kasutama just seda jahu/suhkrut, mis retseptis toodud. Ütlen kohe ära, ja see kehtib enamuse retseptide puhul, et kindlasti ei pea. See, et mulle tavaline nisujahu ei sobi, ei tähenda, et teistele poleks selle söömine OK. Pigem proovin tuua selle blogi näol väärtust ka inimestele, kes samuti nisujahu (või lausa gluteeni) ei talu või mingil muul põhjusel väldivad, ja soovi korral võib retseptis toodud jahukoguse nisujahuga asendada. Ja sama lugu on suhkruga - loomulikult saad Sa küpsetise magusaks ka tavalise valge rafineeritud suhkruga. Kummaline on see, et kui ma kunagi arvasin, et nisujahuta küpsetamine on väga keeruline ja kulukas, siis tegelikkus on see, et kui mandlijahu välja arvata, siis teiste jahudega saan ma ikka päris pikalt läbi. Samuti on palmisuhkruga - mida kasutan eelkõige selle madala glükeemilise indeksi (ei põhjusta kiiret veresuhkru tõusu) ja toitainerikkuse tõttu (võrreldes valge suhkruga, mis on lihtsustatult öeldes "tühi" kalor) - millega saan neli kuud kindlasti hakkama. Kuna muudest kommi-saia-krõpsulettidest saan ma rahumeeles mööda jalutada, hoiab sealt päris kenakese summa kokku. :) Niiet lühidalt võiks öelda, et kui iga päev ei küpseta ja "kräppi" ei tarbi, saab ka tervislikemaid jahusid osta. Ja kui jahudest veel rääkida, siis mulle on alternatiivid nii väga meeldima hakanud, et kui eile tegin olude sunnil kooki osaliselt nisujahuga, siis ausõna, see mulle eriti ei maitsenud. Psühholoogiline effekt? :)
Ja saladuskatte all (üldse mitte sobilik koht selle väljaütlemiseks) võin öelda, et ükskõik mis suhkrut või jahu sa ka ei kasuta, siis mida harvem sa küpsetad, seda parem on nii enesetundele, välimusele kui rahakotile. Mul on nii mõnigi päev läinud nii, et kui on ikka üks hea kook kapis, siis veedan ma selle seltsis nii hommiku kui õhtusöögi ja see ei ole tegelikult väga hea mõte. :)
PS. Selles, et näiteks mandli-, kaera- ja tatrajahu on toitainerikkamad (ja sellest võime järeldada, et ka tervislikumad, eks?), kui nisujahu, ma ei kahtle..
200 g võid
100 g kaera- või täistera speltajahu
75 g mandlijahu
75 g riisijahu
75 g mandlijahu
75 g riisijahu
130 g rosinaid
3 muna
1,5 dl suhkrut
4 banaani
1 tl kaneeli
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad ja vahusta veel veidi. Sega teises kausis jahud, küpsetuspulber, kaneel ja muskaatpähkel ning seejärel sega tainas võisegusse. Purusta banaan kahvliga, jäta sisse ka mõned suuremad tükid - neid on pärast mõnud keeksi seest leida :) Sega taina sisse rosinad ja purustatud banaan. Vala taigen võitatud keeksivormi ja küpseta 180 kraadi juures umbes 50 minutit, kuni keeksil on ilus pruun koorik peal ja tikk tuleb puhtalt välja. Kui keeks kipub enne valmimist pealt liiga pruuniks minema, langeta temperatuuri ja küpseta 5-10 minutit kauem.
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad ja vahusta veel veidi. Sega teises kausis jahud, küpsetuspulber, kaneel ja muskaatpähkel ning seejärel sega tainas võisegusse. Purusta banaan kahvliga, jäta sisse ka mõned suuremad tükid - neid on pärast mõnud keeksi seest leida :) Sega taina sisse rosinad ja purustatud banaan. Vala taigen võitatud keeksivormi ja küpseta 180 kraadi juures umbes 50 minutit, kuni keeksil on ilus pruun koorik peal ja tikk tuleb puhtalt välja. Kui keeks kipub enne valmimist pealt liiga pruuniks minema, langeta temperatuuri ja küpseta 5-10 minutit kauem.
No comments:
Post a Comment