Wednesday, October 30, 2013

Põldoa salat ahjuköögiviljade ja peekoniga

Mul on igal aastal, tavaliselt sügiseti, põldoa periood. See tähendab siis seda, et kui sa kiusatusele kohe järele ei anna, siis mingil momendil hakkavad need niimoodi isutama, et sa suundud poodi just ube ja peekonit ostma. Eks seda tuhinat ja kohe poodi jooksmist varjutab ka teadmine, et niipea sa seda rooga sööma ei hakka - põlduba vajab paar tundi keetmist või siis eelnevat leotamist. Seega vajab oatoidu söömine väikest planeerimist, aga kellel isu suur...
Varem praadisin ma tihti lihtsalt peekonit, sibulat ja keedetud ube ja sõin seda hapukoorekastmega, nagu pubides, vähemalt paar aastat tagasi, pakuti. Kuigi tegelikult sobivad oad väga hästi ka suitsuliha või pekiga!
Kuna mul sel korral võttis lausa nädalakese aega, et need oad lõpuks koju tuua, oli mul pikalt aega mõelda, mida neist teha. Igatahes, tuli välja midagi sellist, mida võiks nimetada soojaks põldoa salatiks. Röstisin maitserohelisega kartuleid-porgandeid ja et minna kindla peale välja, pruunistasin pannil sibulat, peekonit ja keedetud ube. Viimaseid sai enne keetmist nagu kord ja kohus üleöö leotatud. Koos hapukoore-küüslaugu kastmega.. imehea.





















250 g keedetud põldube
180 g peekonit või suitsuliha
400 g kartuleid
300 g porgandeid
õli
maitserohelist, näiteks tüümiani
soola

Pane ahi 220 kraadi juurde soojenema. Koori kartulid ja porgandid, lõika kartulid näietks sektoriteks ja porgandid suupärasteks viilakateks. Kuivata köögiviljad köögipaberiga ja piserda neile õli ning sega läbi, et köögiviljad saaks ilusti õliga kokku. Pane köögiviljad küpsetuspaberiga laotud ahjuplaadile ja proovi nad laotada nii, et neid oleks igal pool võrdselt ja sa ei peaks neid väga palju segama - muidu kipuvad need lõpupoole katki minema ja taldrikule jõuab üks pudru. :) Siiski, kui pealmised hakkavad juba pruunistuma, tõsta alumisi korra või paar ettevaatlikult ülesse ja küpseta veel veidi, et kõik köögiviljad saaksid kuldse jume peale. Nüüd sai küll lihtne asi keeruliseks aetud. :)
Kui kartulid-porgandid hakkavad valmis saama, pruunista pannil sibul ja peekon ning lisa lõpupoole ka oad ja tee valmis kaste.

Kastmeks sega kokku: 

2 dl hapukoort
1 dl majoneesi
1 küüslauguküüs
maitserohelist
soola-pipart

Köögiviljad valmis, tõsta need taldrikuile, pane peale veidi oa-peekoni segu ja vala peale või tõsta koos väikse topsikuga kaste sooja salati kõrvale.

Söö kohe!

No comments:

Post a Comment