Thursday, November 29, 2012

Kirsimoosine toorjuustukook

Pisipoeg sai juba poole aastaseks. Soovisin teha midagi eriti maitsvat ning samas tahtsin proovida midagi uut. Leidsin eelmise aasta Oma Maitse augustinumbrist "Moosise juustukoogi" retsepti, vahetasin mandliküpsised digestiivküpsiste vastu (sel lihtsal põhjusel, et Viimsis neid polnud ja kooki oli ruttu vaja) ning välja tuli kook, mis maitses nii vanemale generatsioonile kui ka mehele ja sõbrannadele.

200 g mandliküpsiseid
100 g röstitud mandlilaaste
0,5 tl mandliessentsi
100 g sulavõid
900 g toorjuustu
250 g suhkrut
4 sl jahu
1 tl vanilliekstrakti
3 suurt muna
200 ml hapukoort
u 200 g kirsimoosi

1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Kata 23-24 cm vormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Purusta küpsised koos 75 grammi mandlilaastudega pudiks. Sega mandliessents sulavõiga ning siis lisa küpsistele. Suru küpsisepuru vormi põhja ja küpseta 10 minutit. Lase sel täidise valmistamise ajal jahtuda.
2. Mikserda toorjuust suures kausis läbi, lisa suhkur ja vahusta veel. Lisa edasi vahustades jahu, vanill, ühekaupa munad ja hapukoor.
3. Tõsta osa kreemist küpsisepõhjale ja kata mõne lusikatäie moosiga. Tee nii veel mõned korrad, et kook jääks seest mõnusate moositäppidega. Silu lõpuks pealispind õrnalt ühtlaseks.
4. Küpseta kooki ahju keskosas 10 minutit. Puista peale ülejäänud mandlilaastud ning lase koogil 110 kraadi käes 35 minutit edasi küpseda. Lülita ahi välja, ära mingil juhul ahjuust ava ning jäta niimoodi kook tunniks ajaks seisma. Seejärel pane pajakinnas või lusikas  ahjuukse vahele ning jäta kook veel tunniks ahju. Enne külmikusse panemist hoia kooki veel 3 tundi toatemperatuuril.
5. Järgmisel päeval külmikust võttes eemalda kook vormist ning serveeri tuhksuhkru ja vahukoorega.

Järgmisel korral paneksin ise vähem suhkrut, keegi teine ei julgenud nuriseda!

No comments:

Post a Comment