Friday, December 7, 2012

Apelsinine piparkoogitainas


Meil sõbrannaga tuli mõte koos lastega piparkooke küpsetada ja selle tulemusel saime mõlemad ühel ilusal teisipäeva õhtupoolikul esimest korda isetehtud piparkoogitainast imetleda..


Tegime väikeste erinevustega kolm väiksemat kogust. Kahele tainale lisasime ka apelsini, mis oli väga hea mõte. Kõik kolm pätsikest on sellised väiksemad, igast ühest saab umbes 2 plaaditäit õhukesi või keskmiseid piparkooke.

325 g jahu / speltajahu
1,5 tl nelki
1 tl kaneeli
1 tl kardemoni
1,5 tl ingverit
(1 tl apelsinipulbrit)
1,5 tl soodat
1 muna
125 g tumedat siirupit
100 g suhkrut/palmisuhkrut
100 g võid

Vahusta suhkur ja toasoe või ning lisa sinna edasi vahustades ka muna ja siirup. Seejärel lisa sinna ka omavahel segatud kuivained - jahu, vürtsid ja sooda. Sõtku tainas hoolega läbi ja pane kilesse. Ideaalis peaks tainas öö läbi külmas olema, kuid seekord jäi nii, et esimene tainas sai niikaua külmas oodata, kuni teisi valmistasime. Ülejäänud kahest tainast tegime ainult väikse koguse, nii prooviks, ja nii sai osa sellest, nagu kord ja kohus, ka järgmist päeva oodata.

Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja tee vormidega kujundid. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadi juures ahju keskosas umbes 5-6 minutit.

Meie degustreerimise tulemusena sisaldas kõuge parem tainas spletajahu, palmisuhkrut ja apelsinipulbrit ja neid sõid ka lapsed kõige rohkem!


No comments:

Post a Comment