Monday, August 27, 2012

Pasta Bolognese

Kellele see klassikaline itaalia pasta meeltmööda on, siis siin on sellest minu lemmikvariant. :) Kokku olen selle pannud erinevate valmistusviisidega katsetades - proovinud igasuguseid bolognese retsepte, koguseid ja valmistamisviise ning sellisena olen teda tegema jäänud. Originaalis kasutatakse veel varssellerit ning rosmariini ja/või punet - neid võib ka julgelt lisada. Lisatakse ka rohkem puljongit, isegi 5dl, või vett aga mulle nii ei meeldi - maitse asi :)

500 g hakkliha  
100 g peekonit 
2 keskmist sibulat
3 küüslauguküünt
paar peotäit basiilikut
suurem peotäis riivitud porgandit
4 keskmist tomatit
300 g tomatipüreed
1 dl kuiva punast veini
1 dl köögiviljapuljongit
100 g parmesani
2 tl kuivatatud oreganot
oliiviõli & soola-pipart

 
Tee tomati otstesse ristlõige ning aseta hetkeks kuuma keevasse vette. 
Seejärel koori tomatid ja tükelda. 
Tükelda peekon, sibul ja küüslauk ning riivi porgand ja parmesan.
Pruunista õrnalt oliiviõlis peekon koos oreganoga.
Lisa sibul, küüslauk ja porgand ning hauta veidi veel, aeg-ajalt segades.
Nüüd lisa hakkliha ning sega seda pruunistamise ajal, et see oleks sõmer :)
Lisa ka tükeldatud tomat, tomatipüree ja vein
Tõsta kuumust, kuumuta veidi
Keera kuumus madalaks, lisa puljong, sool ja pipar ning tükelda ka pool basiilikulehtedest (koos vartega) ning viska ka need sinna sisse podisema.
Las podiseb umbes tunnike-poolteist-kaks (kuidas aega on) madalal kuumusel. Mida kauem, seda parem. Aeg-ajalt sega ja võid lisada ka veidi vett, mulle meeldib selline natukene paksem mikstuur, korjan endale veel hiljemgi potist just selle paksema osa, teised pereliikmed saavad soovitud mahlasema :)
Tõsta pott tulelt ja lisa sinna veel pool riivitud parmesanist ja rebi sinna ka ülejäänud basiilik.
Siin pildil serveeritud maisijahust pastaga. Tavaliselt serveeritakse Bologneset tagliatellede ja ka näiteks pennedega, aga kuna ma pidin seekord kasutama gluteenivaba pastat ning suurt sordivalikut meie kaubanduses veel pole, on lebab see Bolognese maisijahust fussilide peal :)


No comments:

Post a Comment